Insa Turbo

Het Spaanse familiebedrijf Insa Turbo houdt zich sinds 1988 met de omvorming van gebruikte banden bezig. Ze bieden bandmodellen voor lichte en zware vrachtwagens, personenauto's en vierwielaangedreven auto's. Het bedrijf heeft ook een uitgebreid assortiment aan winterbanden.

Insa Turbo produceert dagelijks 3.000 eenheden in haar fabrieken in Spanje en heeft sinds 1994 prestigieuze prijzen van het Amerikaanse rubbernetwerk gewonnen. De banden worden in de meeste delen van de wereld, maar vooral in Europa, gebruikt.

Omvorming betreft de renovatie van gebruikte banden tot een nieuwe vorm, en verleent de band dus weggedrag en rijdynamiek die up-to-date zijn. Dit is een uiterst milieuvriendelijk productiemodel in vergelijking tot de productie van nieuwe banden. Wat de prestaties van de vernieuwde banden betreft, zijn ze equivalent aan nieuw geproduceerde banden. Ze bieden dezelfde duurzaamheid, hetzelfde comfort en dezelfde beveiliging op verschillende snelheden. Alle luchtvaartmaatschappijen gebruiken omgevormde banden, en ook op veel werkvoertuigen zoals bussen en vrachtwagens zijn ze te vinden, wat de veiligheid van deze banden aantoont.

Bij deze werkwijze wordt oud rubber vervangen en de oorspronkelijke structuur van de band hersteld. Het is een technisch complex proces, dat een uitgebreide bandenkennis en gekwalificeerde en hardwerkende medewerkers vereist. Insa Turbo heeft deskundige medewerkers met veel know-how.

Niet alle verzamelde banden zijn geschikt voor omvorming. Banden in slechte staat worden vermalen tot rubber granulaat. Rubber granulaat is een grondstof voor de productie van nieuwe banden, schoenzolen, waterslangen en zachte vloermatten voor speeltuinen.

Het milieu en het nastreven van een lange duurzaamheid zijn belangrijke aspecten voor Insa Turbo. Sinds de oprichting van het bedrijf meer dan twintig jaar geleden heeft Insa Turbo banden ingezameld en gerecycleerd en zo bijgedragen tot een klimaatbeschadigingsquotum van 7.000.000 ton CO 2. Dit komt overeen met een boomplantage met een oppervlakte groter dan het Nationaal Park rond de Grand Canyon. Bij olieverbruik betekent dit een verdere besparing van iets meer dan 2,8 miljard liter. Omvorming bespaart energie en vermindert ook de hoeveelheid verontreinigende emissies.