Banden en velgen zijn de onderdelen van een voertuig die het meest slijten. Het slijtageproces kan natuurlijk niet volledig worden voorkomen. Door de juiste bescherming en goed onderhoud kan de levensduur van een band echter vele malen worden verlengd.

De velgen moeten regelmatig schoongemaakt worden omdat de vuile plekken gevoelig zijn voor corrosie. Houdt er echter rekening mee dat veel agressieve schoonmaakmiddelen stoffen bevatten die de velgen meer beschadigen dan dat ze goed doen. De beste manier om de velgen te reinigen is met een zachte spons en een milde autoshampoo. Voordat u de velg gaat schoonmaken met een spons, dient u de velg met water af te spoelen. Door grof vuil zoals zand of stenen kunnen er namelijk krassen op de velgen ontstaan.

De banden van een auto dragen het gehele gewicht van het voertuig. Daarom dient u de bandenspanning regelmatig te controleren. Zo voorkomt u niet alleen de slijtage van de banden maar kunt u ook uw brandstofverbruik verminderen. Verder kunt u de banden onderling wisselen. De slijtage van de banden verloopt nooit helemaal gelijkmatig. De beste banden dienen aan de achterkant gemonteerd te worden. Bij grote verschillen in slijtage dient u naar een garage te gaan voor een controle. U dient altijd met ventieldoppen te rijden, anders kan er namelijk stof en vuil in de banden binnendringen.

Wanneer u uw banden inde zomer of winter veilig wilt opslaan, moet u de banden op een koele, donkere en droge plek te bewaren. De vaak toegepaste opslag in de tuin onder zeil is absoluut niet aan te raden. Volledige wielen die zijn gemonteerd met velgen laten zich goed stapelen, omdat ze horizontaal gelegd moeten worden. Daarentegen moeten banden zonder velgen staand worden opgeslagen. Het is echter altijd beter voor de banden om met velgen opgeslagen te worden.