Spijkerbanden – Winterbanden met spikes
Bij NoordenBanden vindt u betaalbare winterbanden online. Wij bieden de hoogste kwaliteit winterbanden aan van alle toonaangevende aanbieders tegen aantrekkelijke prijzen. Wij raden u voor uw veiligheid en rijcomfort aan om uw banden regelmatig te wisselen. Hoewel voor zomer- en winterbanden een minimale profieldiepte van 1,6 mm wordt voorgeschreven, raad de ADAC het aan om uw banden op zijn laatst te vervangen bij een profieldiepte van 3 mm. Bij een sterk versleten profiel neemt de grip aanzienlijk af. Ook neemt de wendbaarheid van de auto af, wordt de remweg langer en neemt de kans op ongevallen toe. Met een één euro munt kunt u de proefieldiepte van uw banden zelf meten. Wanneer de munt tot aan de binnenkant van de gouden rand reikt, bedraagt de profieldiepte 3 mm. Het wordt aangeraden om de banden dan te vervangen. Bij NoordenBanden vindt u de juiste bandenmaten voor alle auto’s. Welke maat u nodig heeft kunt vinden in de gebruiksaanwijzing uw voertuig.
De bijzondere eigenschappen van spijkerbanden
In de jaren 60 en 70 werden banden met spijkers in Duitsland gezien als het beste alternatief voor winterse wegcondities. De metalen nagels van de banden boren zich in de ondergrond en zorgen op die manier voor een goede grip bij sneeuw en ijs. Het rubber van de banden is ook ontwikkeld voor winterse weersomstandigheden. Ook bij zeer koude temperaturen onder het vriespunt verhardt het rubber niet.
Tijdens het rijden zorgen niet alleen de spijkers, maar ook het profiel voor stabiliteit en veiligheid. Winterbanden moeten echter langzaam worden ingereden. Na 400-500 km zijn de banden ingereden en zijn ze klaar voor gebruik bij winterse weersomstandigheden. Bij spijkerbanden blijft het loopvlak zeer lang in goede conditie, door de spijkers heeft het profiel minder belasting. Houdt er wel rekening mee dat de nagels van de spijkerbanden niet vervangen kunnen worden. Waneer er veel spijkers ontbreken of wanneer ze erg versleten zijn, is het noodzakelijk om nieuwe spijkerbanden aan te schaffen omdat uw veiligheid niet meer is gegarandeerd. Rijden met versleten banden is vooral gevaarlijk bij een glad wegdek en neemt hoge risico’s met zich mee.
De wetgeving rond winterbanden met spijkers.
In landen zoals Duitsland geldt een situationele winterbandenplicht. Dit houdt in dat alle voertuigen onder de 3,5 ton bij sneeuw, natte sneeuw, ijs en ijzel verplicht zijn om met winterbanden te rijden. Als winterbanden gelden alle banden die worden aangegeven met het kenmerk S+M. In Nederland is het echter niet verplicht om met winterbanden te rijden. Het sneeuwvlok symbool geeft de bijzondere eigenschappen van banden bij winterse weeromstandigheden aan, maar het is niet vereist. Banden met spijkers zijn in Nederland verboden. De reden hiervoor is dat de spijkers schade aanrichten aan droge wegen. Ook is de grip van spijkerbanden op een droge weg duidelijk slechter in vergelijking met frictiebanden. Omdat spijkerbanden zeer geschikt zijn voor oppervlakten met ijs, zijn ze in Duitsland toegestaan voor voeruigen van hulpdiensten. In het grensgebied met Oostenrijk geldt een uitzondering. 15 km langs de Oostenrijkse grens is het wel toegestaan om met spijkerbanden te rijden. Voor uw veiligheid bij sneeuw en ijs wordt het In de winter aangeraden om in Scandinavische landen of in de Alpen met spijkerbanden te rijden. De periode waarin spijkerbanden zijn toegestaan is verschilt per land. In Oostenrijk zijn spijkerbanden niet toegestaan in de periode van juni t/m september. Daarentegen zijn spijkerbanden in Noorwegen en Zwitserland niet toegestaan in de periode van mei t/m eind oktober.
Welke alternatieven zijn er voor spijkerbanden?
Tegenwoordig zijn er winterbanden op de markt beschikbaar die geen spijkers hebben maar over dezelfde goede rijeigenschappen bij sneeuw en ijs beschikken. Deze zogenaamdefrictie banden zijn erg geschikt voor het gebruik bij winterse weersomstandigheden. Experts vinden dat winterbanden zonder spijkers beter presteren bij sneeuw. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de rubriek frictiebanden. Bij ondergronden met ijs bieden spijkerbanden echter meer veiligheid. Afhankelijk van de wegen, waar en bij welke weersomstandigheden u rijdt worden verschillende winterbanden aanbevolen. NoordenBanden biedt een uitgebreid assortiment aan van hoogwaardige spijker- en frictiebanden van vele bekende merken.
Spijkerbanden en het milieu
Een groot nadeel van spijkerbanden is dat ze minder goed voor het milieu kunnen zijn. Daarom zijn spijkerbanden in bepaalde landen ook niet toegestaan. In landen zoals in Zweden zijn spijkerbanden wel toegestaan, maar niet in de binnenstad. Wanneer er met spijkerbanden op droog asfalt wordt gereden, verwijderen ze kleine deeltjes uit de grond. Dit komt vervolgens in de lucht terecht. Dat resulteert in luchtvervuiling en spoorvorming. Of de asfaltdeeltjes in de lucht schadelijk zijn of niet moet nog worden aangetoond. Onderzoekers zijn het daar nog niet over eens. De fabricage van spijkerbanden is echter milieuvriendelijk. Dit geldt niet alleen voor de grondstoffen die gebruikt worden bij het productieproces, maar dat geldt ook voor het fabricageproces zelf de meeste bedrijven.
Onderhoud van spijkerbanden
Om ervoor te zorgen dat de banden een lange levensduur hebben en goede prestaties kunnen leveren, is het erg belangrijk om de banden goed te onderhouden. U dient de bandenspanning daarom ook regelmatig te controleren. Wanneer u geen gebruik maakt van de banden, dient u de banden in een droge, donkere en koele plek te bewaren. Maak uw banden regelmatig schoon. Uw rijstijl beinvloedt uw banden natuurlijk ook. Voor een langere levensduur van uw banden dient u snelle acceleratie en hard remmen te vermijden. Omdat de nagels op asfalt erg slijten, dient u niet op droog asfalt te rijden met spijkerbanden.