ALL SEASON BANDEN ONLINE
U kunt online winterbanden zonder spijkers aanschaffen tegen voordelige prijzen. Noordenbanden biedt 4-seizoenenbanden aan van de hoogste kwaliteit tegen zeer schappelijke prijzen.
Hoe kan ik mijn banden controleren?
De banden vereisen een wettelijke minimale profieldiepte van 1,6 mm. Dat geldt voor zomer- en voor frictiebanden. Voor zomer- en winterbanden wordt echter sterk afgeraden om de banden tot de wettelijke limiet te gebruiken. U kunt met een één euro munt de profieldiepte controleren. Is de gouden rand net bedekt of nog zichtbaar, dan bedraagt de profiediepte minder dan 4 mm. Het wordt dan aanbevolen om uw banden te wisselen.
4-seizoenenbanden van bekende fabrikanten
Vind nieuwe banden voor uw voertuig door te kiezen voor de juiste bandenmaat. NoordenBanden biedt all season banden aan van alle toonaangevende fabrikanten zoals Nokian, Michelin, Continental, Goodyear, Hankook, Agi en Kumho. Wij bieden onze merkbanden tegen zeer gunstige prijzen aan. Bij NoordenBanden vindt u ook de winnaar in de categorie 4-seizoenenbanden, de Continental ContiViking Contact 5.
Weet u niet zeker welke bandemaat de juiste grootte is? Dan verwijzen wij u naar onze bandenschool. U kunt daar alle informatie vinden over de bandengrootte van winterbanden.
Voordelen van all season banden
Het rijden met 4-seizoenenbanden heeft veel voordelen – alleen op een ondergrond met ijs kunnen de 4-seizoenenbanden niet op tegen spijkerbanden. Spijkers werden in de jaren 60 en 70 als beste oplossing tegen sneeuw en ijs verkocht. Omdat de spijkers veel schade aan het wegdek aanrichten wanneer de weg niet volledig is bedekt met sneeuw, zijn ze sinds lang verboden. Vele deskundigen vinden 4-seizoenenbanden ideaal voor de winterse weeromstandigheden en slechte wegcondities. De zachtere rubbersamenstelling van de banden en de lamellen zorgen voor een goede grip bij een glad oppervlak, sneeuw en modder. Overigens moeten winterbanden niet in de zomer worden gebruikt. Hoewel het niet verboden is, zorgt het zachte rubber van de banden bij warme tempraturen voor snelle slijtage aan het profiel. Nieuwe winterbanden moeten ingereden worden voor gebruikt worden bij winterse omstandigheden en in druk verkeer. Ook winterbanden die in de zomer zijn opgeslagen, moeten eerst ingereden worden. Dit kan zonder problemen op wegen die niet bedekt zijn met sneeuw. Na 500 á 1000 kilometer zijn de banden ingereden. Nu bieden ze ook bij winterse omstandigheden volledige prestaties.

Veilig rijden in de winter
Rijden in winterse omstandigheden is voor veel bestuurders een uitdaging. Wacht niet te lang om uw winterbanden te monteren. De vier banden van de auto moeten indentiek zijn, dat houdt in dat de banden van dezelfde fabrikant en hetzelfde model moeten zijn. Omdat de slijtage van de banden ongelijk is moet u erop letten dat de beste banden achter worden gemonteerd, indien u gebruik wilt maken van uw oude winterbanden. De banden met de beste grip zorgen bij de achteras voor een goede veiligheid. Rij nooit met te oude banden. Dat geldt vooral voor winterbanden. Zelfs wanneer de profieldiepte nog niet onder het minimum is, want het rubber verliest de goede rijeigenschappen. All season banden zijn uitgerust met een zachte rubbermengsel voor een goede grip. Met de tijd wordt het rubber hard en verliest het zijn buigzaamheid. Het gevolg hiervan is dat u net zo onveilig rijd als met zomerbanden op een winterse ondergrond. Sinds 2012 zijn er nieuwe EU-richtlijnen voor de fabrikanten waarbij zij de verschillende banden moeten voorzien van een markering. Dit zorgt ervoor dat de banden gemakkelijk te vergelijken zijn voor de consument. Let er op dat de opgave van grip op nat wegdek op de band te maken heeft met de remweg op nat wegdek. Ze zijn niet bedoeld voor winterse omstandigheden zoals sneeuw of gladheid. Over het algemeen is het aan te bevelen om eerst enkele testoordelen te lezen voordat u opzoek gaat naar de beste winterbanden. De markering M+S die op alle erkende winterbanden aanwezig is, geeft niet aan dat de banden daadwerkelijk optimaal geschikt zijn bij sneeuw en ijs. Wanneer u hulp nodig heeft met de bandenkeuze kunt u bij ons terecht voor advies. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. Uiteraard hangt de veiligheid niet alleen van de banden af, maar ook aan hoe voorzichtig en verstandig u rijdt. Vermijdt het rijden bij extreme weg- en weersomstandigheden. Rij met matige snelheid en hou voldoende afstand van het voertuig voor u. De bandenspanning is ook heel belangrijk bij frictiebanden. Test de bandenspanning dan ook regelmatig. Bij slecht ingestelde bandenspanning wordt het moeilijker om uw voertuig te besturen.
De wettelijke bepaling bij winterbanden
In bepaalde landen gelden geen algemene verplichting voor winterbanden, maar een situationele winterbandenplicht. Bij winterse weersomstandigheden zijn alle voertuigen verplicht om met winterbanden te rijden. Onder winterse weersomstandigheden wordt verstaan, sneeuw, natte sneeuw en ijzel. De wet geldt ook voor alle personenwagens, motoren en trucks onder de 3,5 ton. Zwaardere vrachtwagens en tourbussen hoeven de winterbanden alleen op de aandrijfassen te monteren. Uitgezonderd van de winterbandenplicht zijn bos- en landbouw voertuigen, omdat het grote profiel geschikt is voor de winterse omstandigheden. Ook aanhangers hoeven niet met winterbanden te rijden omdat ze niet worden beschouwd als motorvoertuig. In Duistland worden alle banden die aangegeven zijn met M+S (modder en sneeuw) erkend als winterbanden. In Nederland is het echter niet verplicht om met winterbanden te rijden. Hoewel het niet tegen de wet is om met 4-seizoenenbanden te rijden in de zomer wordt het door experts sterk afgeraden. De redenen hiervoor zijn de verhoogde slijtage en verslechterde rijeigenschappen. Anders dan in andere Europese landen zoals in de Alpen of in Scandinavië, zijn spijkerbanden in Nederland en Duitsland verboden. Dit komt omdat ze schade aan het wegdek veroorzaken.