0

Geen producten in je winkelmand.

CALL SUPPORT

1234.7890

Is schade door een lekke band verzekerd?

Een lekke band is erg vervelend en kan nare gevolgen hebben. Zeker wanneer je tijdens het rijden een lekke band krijgt en hierdoor een aanrijding veroorzaakt, doordat de macht over het stuur verloren wordt. Kan je in zo’n situatie terugvallen op je autoverzekering?

Type verzekering voor je voertuig en vergoeding van de schade

De schade door een lekke band wordt helaas niet altijd vergoed door de verzekeraar. Het ligt er namelijk echt aan hoe je voertuig verzekerd is. Wanneer je je voertuig alleen WA of beperkt casco verzekerd hebt, dan zit er niets anders op dan zelf opdraaien voor je eigen schade. Als je Allrisk of volledig casco bent verzekerd, ben je wel verzekerd voor schade aan je eigen voertuig.

Oorzaak lekke band heeft invloed op de vergoeding van de schade

Veel verzekeraars hanteren uitsluitingen in de premievoorwaarden. Een van deze uitsluitingen is eigen gebrek. Dit houdt in dat wanneer een voertuig slecht onderhouden is en er hierdoor een ongeval ontstaat, de gevolgschade wel vergoed wordt, maar de schade aan het eigen gebrek niet. Stel je rijdt al jaren op deze banden en ze zijn eigenlijk niet zo goed meer. Er zit geen profiel meer op, dus ze mogen eigenlijk wel eens vervangen worden. Je stelt dit uit, tot je het vergeten bent en juist op dat moment krijg je een lekke band.

Je rijdt hierdoor tegen iemand anders aan en veroorzaakt schade. In dit geval is de lekke band veroorzaakt door een eigen gebrek. Als jij de banden tijdig had vernieuwd, had je op dat moment misschien geen lekke band gehad en dus geen ongeval. De schade aan de ander wordt vergoed, maar de schade aan jouw band wordt in dit geval niet vergoed. Ook als je volledig casco verzekerd bent. De rest van de schade aan jouw voertuig wordt vergoed, maar de schade aan de band niet. Als je WA of beperkt casco bent verzekerd, wordt dus alleen de schade aan de andere partij vergoed.

Als je echter een lekke band krijgt door een onvoorziene gebeurtenis, zoals een spijker of glas op het wegdek, dan is dit uiteraard een ander geval. Dit is wat de verzekeraar een ‘van buitenkomend onheil’ noemt en hier ben je wel voor verzekerd als je volledig casco verzekerd bent.

Vergoeding van de schade bij een tegenpartij

Mocht je door de lekke band een aanrijding hebben veroorzaakt met anderen, dan is uiteraard wel de schade aan deze voertuigen verzekerd binnen jouw autoverzekering. Jij wordt dan aansprakelijk gesteld voor de schade als veroorzaker en jouw verzekeraar betaalt de kosten hiervoor aan de verzekeraar van de tegenpartij. Hierbij maakt het niet uit hoe je jouw voertuig verzekerd hebt. Dit valt altijd onder de dekking van de autoverzekering, ook al is het een WA-verzekering. Houd er wel rekening mee dat je schadevrije jaren hierdoor wel omlaag gaan. Je gaat het volgende verzekeringsjaar dan waarschijnlijk meer premie betalen voor je verzekering. Als de verzekeraar een schade uitkeert, ga je hoe dan ook vijf schadevrije jaren omlaag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *